HEADER AGATONIA

floricicaCălători în Italia

În perioada 1-10 noiembrie, echipa Școlii Agatonia a făcut o descindere în Italia, la Pescara. Ne-a invitat pe malul Mării Adriatice părintele Alin Iarca, sufletul comunității românești de aici. Pe scurt, am contribuit la organizarea și desfășurarea unei expoziții dinamice despre patrimoniul românesc, în dorința de a provoca simpatia italienilor, care vor avea în curând la Pescara o biserică românească în stil maramureșan. Mai multe despre expoziție gasiți aici și aici.

Aici voi povesti mai mult despre explorările noastre în țara numită îndeobște ”muzeu în aer liber”. Învățăm să privim, învățăm într-o țară în care fiecare loc respiră artă și unde oamenii își prețuiesc patrimoniul și învață despre el de când sunt copii. Am descoperit orășele cetăți medievale, cocoțate pe vârfuri de deal și pe coaste de munte. Am privit livezile de măslini și am văzut cum se prepară uleiul presat la rece, într-o mică fabrică de familie. Am vizitat biserici vechi și am înțeles câte ceva despre cum s-au suprapus de-a lungul vremii felurile de a gândi și decora formele arhitecturii, stilurile. Veniți din vechiul sat de olari de pe malul Ialomiței, am vizitat un sătuc de artizani olari, de munte, une se porduce înca maiolica, un tip de ceramică specifică locului. Aici s-a înființat o universitate de artă ceramică, pe care am avut priejul să o vizităm. Am văzut și un atelier familial local și am putut face comparația cu ceea ce știam de acasă.

Pe malul mării am descoperit o veche mănăstire romanică și am observat cum temele evanghelice se aștern în bazoreliefuri de piatră. În liniștea sacristiei copiii au cântat ”Cuvine- se cu adevărat” și cripta a răsunat cu ecouri uimitoare. San Giovanni in Venere a fost ridicată pe ruina unui vechi templu al zeiței frumuseții.

imagine_craciun

La Ortona am călătorit pe urmele apostolului Toma și am văzut în cripta catedralei un sicriaș aurit care-i păstrează moaștele. Ne-am plimbat pe malul mării, am colecționat scoici, am urmărit printre stânci căluți de mare, am ridicat un Colloseum de nisip, dar l-am văzut și pe cel antic, intrând cu puterea minții în timpul vechilor romani. La Pescara am vizitat Muzeul oamenilor din Abruzzo, o zonă cu multe meșteșuguri și cu obiceiuri uneori asemănătoare cu ale românilor. Mai multe săli erau dedicate oieritului și transhumanței. În Italia păstorii locuiau în adăposturi ascuțite din piatră și făceau brânza în coșulețe de pai. În orele de atelier ucenicii școlii Agatonia au împărtășit experiența lor copiilor români și italieni de la Pescara. La invitația unui grup de elevi italieni care au vizitat cu entuziasm expoziția, am vizitat școala lor Institutul Nostra Signora. Copiii ne-au întâmpinat cu bucurie. Cu versurile simple ale lui Grigore Vieru le-am arătat cât de mult se aseamănă limbile noastre. Noi am scris în română, iar ei au înțeles. Le-am dăruit albumul de fotografie al lui Dragoș Lumpan despre transhumanță și au zâmbit pentru că erau în temă. Au fost pentru toți zile pline în care am învățat și am înțeles multe. Arrivederci Italia! Sperăm să revenim!

bara orizonatala   
2 2 2 2
2 2 2 2 2
2 2 2 2 2
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  
2 2 2 2 2  


        © Copyright Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior 2012.