HEADER AGATONIA

floricica Excursie la Manastirea Snagov


Într-o zi caldă de toamnă, am făcut o scurtă excursie la Mănăstirea Snagov. Frumoasa ctitorie de pe insula încărcată de istorii, se află la doar câţiva kilometrii de noi. Ziua n-am ales-o la întâmplare. A fost 27 septembrie, ziua sfântului Antim Ivireanu, cel care a fost bunavreme stareţul locului, tipărind aici multe cărţi bisericeşti, în mai multe limbi, chiar şi în arabă. Aşadar, ostrovul, de obicei singuratic, era astăzi ceva mai animat, fiind în zi de hram.
Am trecut podul cel nou, care leagă de scurtă vreme insula cu malul din satul Siliştea. Prilej bun de a observa nuferii albi şi roz, care plutesc în colonii aproape de maluri.
La umbra vechii biserici, am povestit despre cum şi când a fost construită, despre muntele Athos, de unde s-au inspirat cei care au ridicat lăcaşul, despre Neagoe Basarab, voievodul sfinţit, cel care a ctitorit biserica cea mare, al cărui praznic fusese chiar cu o zi înainte. Pe ctitori i-am văzut înşirându-se pe pereţii pronaosului, senini şi ceremonioşi, cu straie şi coroane aurite. Ne-am aşternut şi la desen, urmărind cupolele înălţate pe tambururi de cărămidă şi brâiele în dinţi de lup.
Pentru noi desenul este cea mai bună modalitate de a observa şi ţine în minte o imagine, un obiect, un monument. În biserică, slujba solemnă, cu cântare veche, ne-a trimis cu gândul în timpurile istorice.


farfurie

La fel vor fi slujit părinşii călugări, zi de zi, sute de ani de-a rândul. Copiii au plecat încântaţi şi multe săptămâni am desluşit în desenele lor biserica Mănăstirii Snagov.

bara orizonatala   


        © Copyright Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior 2012.